Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η αποθέωση της Φαρασιώτικης διαλέκτου Βαθύλακκος - Κοζάνης



 
     Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, και για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η Φαρασιώτικη διάλεκτος γίνεται αντικείμενο διδακτορικής διατριβής. Η ''γλώσσα'' των Ελλήνων Καππαδοκών από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, ''ζωντανεύει'' ξανά και όλα αυτά χάρης του σπουδαίου Γλωσσολόγου δρ. Μετίν Μπαγριατζίκ. Γεννημένος στην Ιεράπολη της Μικράς Ασίας, το σημερινό Παμμούκαλε και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, του πανεπιστημίου Πατρών και του πανεπιστημίου της Γάνδης, με σπουδές στο αντικείμενο της γλωσσολογίας, ο δρ. Μετίν Μπαγριατζίκ αφοσιώθηκε στην έρευνα των Μικρασιατικών διαλέκτων. Επίκεντρο της έρευνας του ήταν η Φαρασιώτικη ελληνική διάλεκτος, μια διάλεκτος η οποία θεωρούνταν ''ξεχασμένη''. Με πείσμα και επιμονή, ο ίδιος και σε συνεργασία με Φαρασιώτες πρώτης και δεύτερης γενιάς στον Βαθύλακκο Κοζάνης, δίνουν ξανά ζωή σε μια σπουδαία διάλεκτο, μια διάλεκτο που άντεξε αιώνες και μέχρι και σήμερα ''στολίζει'' την Μικρασιατική ιστορία αλλά και το μέλλον των Καππαδοκων.

    Τα πάντα ξεκίνησαν  το 2011 όπου για πρώτη φορά, ο δρ. Μπαγριατζίκ, επισκέπτεται τον προσφυγικό οικισμό του Βαθυλάκκου. Ήταν η πρώτη γνωριμία με τους Φαρασιώτες αλλά και η αφετηρία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και μιας πραγματικής  φιλίας. Οι Φαρασιώτες του Βαθυλάκκου ως φυσικοί ομιλητές, συνέχισαν την καθημερινότητα τους, αυτή την φορά όμως κάποιος τους κατέγραφε. Στην συνέχεια ο ίδιος συνομιλεί και με άλλους Φαρασιώτες από το Πλατύ Ημαθίας, την Δράμα κ.α.


 

          Η επιστημονική έρευνα του, το πάθος του αλλά και η αγάπη του για τα Φάρασα στάθηκε αφορμή να μας εμπνεύσει και εμάς τους ίδιους, να αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ την ιδιαίτερη καταγωγή μας και να την σεβαστούμε. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα μαθήματα της εκμάθησης της Φαρασιωτικής διαλέκτου από τους Φαρασιώτες του Βαθυλάκκου που μέσω αυτών γίνεται προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης.



Ένα νέο κεφάλαιο για την λαογραφία των Φαράσων μόλις ξεκίνησε και η συνέχεια θα είναι συναρπαστική.
 Α.Κ

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα Metin και στους εκ Τσουκούρ γιουρτ Φαράσων καταγομένους κατοίκους Βαθυλάκκου που συνεργάστηκαν με τον Δόκτορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το χωριό Άγιος των Φαράσων

     Τα Φάρασα, υπήρξαν ένα σύμπλεγμα πολλών χωριών στους πρόποδες του Ταύρου και Αντίταυρου. Την περίοδο της ανταλλαγής ο αριθμός των χωριώ...