Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Νεότεροι ερευνητές των Φαράσων

        Ένας τόπος πολυσυζητημένος  που μάγεψε ερευνητές από όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες, σήμερα δεν θα μπορούσε παρά να είναι και πάλι σημείο έρευνας. Λαογράφοι, ιστορικοί και περιηγητές των περασμένων αιώνων, ταξίδεψαν στον μαγευτικό κόσμο των Φαράσων, έζησαν από κοντά την μοναδικότητα, την κατέγραψαν και την διέδωσαν σε όλο τον κόσμο. Ιστορικά ονόματα όπως ο Richard MacGillivray Dawkins, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Μέλπω Merlier – Λογοθέτη, ο Δημήτρης Λουκόπουλος, ο Νικόλαος Παντελής Ανδριώτης κ.α μας έχουν ταξιδέψει μέσα από τα έργα τους στον άγνωστο κόσμο των Φαράσων.

          Η έρευνα όμως συνεχίζεται και αυτή την φορά από έναν Φαρασιώτη επιστήμονα που με πάθος και ζήλο καταγράφει ακούραστα  την λαογραφία των Φαράσων. Ο λόγος για τον κ. Ιορδάνη Β. Παπαδόπουλο, Φαρασιώτη δεύτερης γενιάς, και άξιο συνεχιστή στο έργο όπου άφησαν οι προκάτοχοι του. Παιδί προσφύγων Φαρασιωτών , έζησε και μεγάλωσε στα παιδικά του χρόνια δίπλα σε ανθρώπους που του γνώρισαν τα Φάρασα. Οι πρώτες του σπουδές με την εισαγωγή του στο τμήμα Μαθηματικών της σχολής θετικών επιστημών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  τον φέρνουν κοντά στον ακαδημαικό κόσμο. Η συνέχεια τον θέλει να σπουδάζει νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο της διοίκησης επιχειρήσεων στην ΑΣΣΟΕ. 

          Συγγραφέας πολλών βιβλίων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιαίτερη του πατρίδα, τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Μέχρι και σήμερα συγκεντρώνει ακούραστα λαογραφικό υλικό, μας διδάσκει και μας εμπνέει μέσα από τα έργα του.

Ανδρέας Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χωριό Άγιος των Φαράσων

     Τα Φάρασα, υπήρξαν ένα σύμπλεγμα πολλών χωριών στους πρόποδες του Ταύρου και Αντίταυρου. Την περίοδο της ανταλλαγής ο αριθμός των χωριώ...